fbpx
0878229244
ул. Солун 45, София кв. Борово

Заповядайте в разговорния клуб по немски език на езиков център Deutsch korrekt!

Най-голямата трудност на изучаващите немски език е да преодолеят говорната бариера и да се отпуснат да говорят свободно без страх, че правят грешки, дори и не винаги да се сещат за точната дума, дори и да трябва да си помагат с крака и ръце.

И тези опасения и притеснения се срещат  най-вече при възрастните. Докато децата бързичко и с гордост повтарят всичко научено, ние възрастните живеем в оковите на страховете от грешки или стремежа си към перфекционизъм.

В практиката си на учител по немски език съм се сблъсквала с доста ученици гимназисти или възрастни, които разполагат с богат речник, изразяват се писмено прекрасно на немски език, при това явно познавайки и тънкостите на граматиката, но уви, когато трябва да водят разговор на немски или дори да разкажат последния видян филм или прочетена книга на немски, тотално отказват и блокират. За щастие има и обратния случай, в който хора тепърва прохождащи в немския език, се опитват да говорят и с прости думи и изречения се справят чудесно на немски език, макар и не съвсем граматически правилно или глатко.

В крайна сметка е добре и тук да приложим съветите, които даваме и на децата си, че никой не се е родил научен и че грешейки всъщност се учим най-добре. А човекът има и едно удивително качество да учи не само от своите, но и от грешките на другите.

Затова тези срещи в разговорния ни клуб по немски език са толкова ценни. При немския език, за разлика от английския, по-трудно се потапяме в немскоговоряща среда. От една страна не всички и не често имат възможността да пътуват до немскоговорящи страни. От друга самата специфика на немския език не предразполага лесното проговаряне на езика, твърде многото граматически особености, както по отношение на построяването на изречението, което не е така свободно както в английския език примерно, така и по отношение на падежи, допълнително отежнява ситуция и курсистите в стремежа си да говорят правилно и да съблюдават и спазват всички граматически правила, тотално блокират и накрая се отказват да говорят.

Това много ми прилича на един почти виц, реална ситуация на жена с няколко дипломи зад гърба си, която постоянно я късат на изпита п кормуване. И тя отчаяно пита инструктора, как той успява да мисли за толкова много неща едновременно, да гледа пътя, странични огледала, задни огледала, пътни знаци, скорости и т.н. А той съвсем спокойно и отговаря: “Ами че аз не мисля!”

Е точно това е целта и на обучението ни по немски език, да автоматизираме до такава степен процесите, че да престанете да мислите за всички граматически правила, за това, дали сказуемото е на правилното място в изречението, какъв е словоредът след дадения съюз, кой падеж трябваше сега да се използва, има ли движение, няма ли, ами делимата представка, нея съвсем я забравих. и т.н.

А това се постига само и единствено с много упражняване! Übung macht den Meister! Einfach mal machen!

Нито един спортист нямаше да постигне успехи, ако само теоретично и мислено си е представял скока си примерно. Напротив трябвало е всеки ден да тренира многократно, правил е хиляди грешки, докато стигне до перфектния скок.

Така че разговорният клуб остава една отлична и приятна възможност да се потопите в немскоговоряща среда, която освен това е напълно защитена. Всички споделяте едни и същи трудности и притеснения от изучаването на немски език, макар че вероятно всички ще се намирате на различен етап от пътя си на обучение. И никой няма от какво да се притеснява, ако сбърка нещо, защото всички грешим и се учим.

А в бонус получавате и приятен разговор в хубава компания сред нови приятели, с които да споделите интересни преживявания или да научите за интересна книга или филм. Все неща, които ни липсват в забързаното ежедневие.

Присъединете се към нас:

Всяка неделя от 16:00 ч.

Езиков център Deutsch korrekt, гр. София, ул. Солун 45

Посещавайки ни веднъж не се ангажирате с редовни срещи всяка неделя!

Цена на посещение: 15.00 лв.

За повече въпроси сме на разположение на тел.: 0878 22 92 44