Ползите от ранното чуждоезиково обучение

Изучаването на чужд език с всеки изминал ден се превръща в необходимост, за да бъдем пълноценни в работата и ежедневието си. Чуждият език ни дава свобода да общуваме, да пътуваме спокойно, да вършим неща, които ни носят удоволствие, като например слушането на музика на чужд език, гледане на филми без субтитри, да четем книги в оригинал. Ето защо, за да сме способни да правим всички тези неща ще повдигнем темата за ранното чуждоезиково обучение и колко важно е то.

Научно е доказано, че малките деца учат език, било то и майчиния, с изключителна лекота. Това е така, защото между две и шест годишна възраст в мозъка на всяко дете са активни така наречените центрове за възприемане на език. С порастването си, обаче капацитетът на работа на тези центрове постепенно започва да намалява. Това не означава, че едно седем годишно дете няма да може да научи чужд език, а просто че ще трябва да положи усилия, каквито не са необходими при по-малките.

Всеки родител желае най-доброто за своето дете и би направил всичко възможно да го предпази, което е напълно разбираемо и естествено. В продължение на години у нас се бе наложило мнението, че ранното изучаване на чужд език по-скоро вреди на детето, отколкото да му бъде полезно. Като аргумент за това твърдение се представяше, че децата, които от малки биват изложени на два или повече чужди езика, вместо да ги усвоят се объркват и дори имат проблеми с изучаването на родния си език. За щастие учените опровергаха това твърдение, като след редица направени тестове, експерименти и наблюдения стигнаха до извода, че проблемите в комуникацията, които едно дете може да има не са следствие от излагането му едновременно на един или повече чужди езици. Ако се забележат някакви затруднения в общуването е редно причините за това да се търсят извън изучаването на езици. Всъщност, изучаването на чужди езици в ранна детска възраст доказано дава преимущества при поотрасналите деца вече в ученическа възраст, като дава яснота върху основните принципи на действие на езика, в това число и на майчиния. Децата по-лесно усвояват граматиката и как се прилагат правилата при формиране на езика.

Както знаем усвояването на правилно произношение е не по-малко важно от граматиката и лексиката на всеки език. Тук е момента да прибавим още един плюс в подкрепа на ранното чуждоезиково обучение. Отново научно доказан е фактът, че с напредване на възрастта човек губи способност да възпроизвежда нови за него звуци. Това от своя страна означава, че колкото по-рано детето започне да чува чуждия език, толкова по-лесно и бързо то ще започне да имитира това, което чува, т.е. говора. Децата могат да възпроизвеждат сложни звукосъчетания, характерни за конкретни чужд език, без затруднения, което им позволява дори да усвоят акцента.

Факта, че децата, особено по-малките са психически и физически по-малко обременени от възрастните, е още една причина ученето на чужд език да е така лесно за тях. Неслучайно, ние възрастните, обичаме да казваме, че децата „попиват като гъбки“. Натовареността от най-различни отговорности отсъства при малчуганите- мисълта не е ангажирана постоянно с проблеми в работата, битови сметки и други подобни. Напротив младият мозък, бивайки необременен, разполага с възможност за изключителна концентрация върху една задача, следователно ученето на чужд език не представлява неимоверни опити за съсредоточаване.

Що се отнася до навиците на учене и каква роля играят те в напредъка ни на изучаване на език- учениците и студентите имат „тренинг“ да запаметяват, обработват, и боравят с материала, придобит от обучението. За възрастни, работещи хора, които отдавна са преустановили каквато и да било форма на учене, връщането към тези навици е не само трудно, но може и да се окаже повод за отказване от ученето на езика.

Социалните мрежи, играенето на онлайн игри с хора от почти всяка точка на земното кълбо, гледането на филми, слушането на любима музика са все неща по-присъщи за младите. Тези занимания са не само приятни, но и полезни в ученето на чуждия език. Възрастните също имат желание и необходимост от подобен тип занимания, но да го кажем директно- почти никой възрастен няма време за това.

След всички ползи от ранното обучение по чужд език, които изброихме, си струва да се замислим за това на децата ни. Разбира се, не е казано, че ние възрастните не можем да се справим с подобно начинание, просто ще бъде по-трудно и със сигурност ще отнеме повече време. Но със силна мотивация, ясни и реалистични цели, добри резултати могат да се постигнат на всяка възраст. И все пак: колкото по-рано, толкова по-добре за Вашите деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *