fbpx
0878229244
ул. Солун 45, София кв. Борово
 

С наближаването на края на учебната година много седмокласници и техните родители се съсредоточават върху подготовката за НВО или т. нар. “малки матури”. Като всеки стандартизиран тест, външното оценяване следва правила и закономерности, които всеки, на който му предстои явяване, трябва да познава. Ако вие ще решавате матурата по БЕЛ през юни, то тогава следващите редове са за вас.

Ще ви запознаем с формата на изпита, възможни въпроси и отговори, както и ще ви дадем съвети за успешно представяне, които сме усъвършенствали в професионалния си опит.

Кои са произведенията, включени в НВО по БЕЛ след 7 клас?

Тазгодишната матура използва текстове, включени в учебната програма по литература в 5, 6 и 7 клас. Всички произведения са от автори, присъстващи в канона на българската литература – от Чинтулов, Ботев и Вазов до Елин Пелин и Йордан Йовков

Защо е нужно да знаем какъв материал се покрива от матурата? 

Защото голяма част от въпросите, включени в литературната част на НВО, касаят познаването на текстовете, героите, авторите. Задачите могат да бъдат елементарни, например да се свържат заглавията на произведенията с техния автор или жанр, но други могат да изискват задълбочени познания по сюжета като свързване на герой с цитат. 

Последният въпрос от тестовата част изисква създаването на литературна теза по въпрос върху цитат от изучените произведения.

Ала това са само очевидните ползи от познаването на произведенията. За бъдещите гимназисти е важно да познават ценностите, особеностите, реторичните похвати във всеки един текст, за да могат да изградят не само своята езикова култура, но и етична принадлежност, философска нагласа и поглед върху заобикалящия ги свят. 

Освен теоретичните ползи има и практически – колкото повече четем, толкова повече добиваме усет за структурата, граматиката и лексиката на езика.

Успех на НВО след 7 клас

Ето го и самият списък:

“Хайдути“ (Хр. Ботев), Хубава си, моя горо“ (Л. Каравелов), „Отечество любезно, как хубаво си ти!“ (Ив. Вазов), „Косачи“ (Елин Пелин), „Художник“ (В. Ханчев), “Под игото“ (Ив. Вазов): главата „Представлението“, г авата „Радини вълнения“, „Братчетата на Гаврош“ (Хр. Смирненски), „Серафим“ (Й. Йовков), „Стани, стани, юнак балкански“ и „Вятър ечи, Балкан стене“ (Д. Чинтулов), „На прощаване в 1868 г.“ (Хр. Ботев), „Немили-недраги“ (Ив. Вазов): І, ІІ, ІІІ, V, X глава, епилог, „Една българка“ (Ив. Вазов), „Опълченците на Шипка“ (Ив. Вазов), „Българският език“ (Ив. Вазов), „До Чикаго и назад“ (Ал. Константинов): откъсът от „Вие трябва да сте били на Пловдивското изложение и знаете големия павилион?“ до „На г. Айвазияна търговията отиваше твърде зле, според думите му, но той имаше надежда да разпродаде повечко „рядкости“ в последните два месеца, септември и октомври, когато след летния сезон по-заможните американци ще посетят изложението.“, „Бай Ганьо. Невероятни разкази за един съвременен българин“ (Ал. Константинов): „Бай Ганьо пътува“, „Неразделни“ (П. Славейков), „Заточеници“ (П. Яворов), „По жътва“ (Елин Пелин), „По жицата“ (Й. Йовков).

Подготовка по БЕЛ след 7 клас

Формат на матурата по БЕЛ след 7 клас

Външното оценяване по БЕЛ се разделя на две части – тестова и преразказ. 

Тестовата част сама по себе си се дели на въпроси по български и на въпроси по литература. 

Въпросите по български език тестват основно познанията по морфология и синтаксис. Задачите могат да бъдат както отворени – учениците вписват свободно формулирани отговори в бланката с отговори – или от “затворен” тип, с избиране на една от няколко дадени възможности.

Задачите в раздела по български винаги включват редактиране на граматически, пунктуационни и правописни грешки в текст. Обикновено грешките са 14, ако сте открили по-малко, потърсете пак! 

Друга задача е да се обясни пунктуацията в дадено изречение, като тук възможните отговори са три: а) отделяне на еднородни части , б) отделяне на обособена част в простото изречение или в) отделяне на подчиненото от главното изречение в състава на сложното съставно\смесено.

Последното препятствие пред седмокласниците е преразказът по непознат текст. В регламента на изпита е заложено достатъчно време за работа по чернова и съставянето на белова – 90 минути. Подготовката за изпълнението на задачата включва два прочита от квестор/запис и 15 мин. за самостоятелно четене на текста. 

След това е препоръчително седмокласниците да направят план и да запишат по-особените имена или названията,  които биха могли да забравят.

Макар и на теория да е възможно да преминете изпита без да правите преразказа, не ви съветваме да пренебрегвате тази задача. 

Първо, защото всяка една задача от НВО носи определен брой точки, които варират според критериите и начина на решаване. Съвсем възможно е да получите точки за по-добра оценка и да не сте направили най-успешния си преразказ. Второ, част от идеята на изпитите е, да успеете да действате под напрежение – умение, което ще ви е необходимо все по-често занапред.

Съвети и материали при подготовката за НВО по БЕЛ

При нормални обстоятелства подготовката, предвидена в часовете по БЕЛ, би трябвало да е достатъчна за добро представяне на НВО след 7 клас. За съжаление не винаги нещата стоят така. 

Работата с опитни преподаватели, които вдъхновяват своите ученици да надскачат себе си, е най-прекият път към успеха. Целенасочената подготовка, независимо дали подкрепена от учител, или не, е в основата на успешното полагане на матурата. Все пак е добре да си припомните някои основни правила, които да са ви от полза в самия изпитен ден:

  • преди да прочетете самия текст с разбиране в началото на теста, разучете въпросите за минута- две;
  • не забравяйте да прочитате условията много внимателно, защото често се редуват въпроси “къде има”, “къде няма”;
  • трябва да попълвате отговорите си в листа с отговори, внимавайте дали следвате правилната им последователност;
  • не оставяйте въпрос неотговорен, ако нещо ви затруднява, преминете нататък и се върнете после, за да не губите време;
  • ако не сте сигурни в някой отговор, опитайте се да елиминирате останалите, за да изберете един.

Всички издателства, които публикуват учебници по предмета, предлагат и сборници с примерни тестове.

  В сайта на МОН могат да бъдат намерени НВО от предходните години с отговори. Те са напълно безплатен ресурс, с който можете да видите както формата на изпита, така и задачите, които могат да ви се паднат. Макар интернет да изобилства от разнообразни ресурси, нашият съвет е да следвате одобрените от министерството помагала и сборници, защото иначе може да има разминаване. 

Важно е и да обърнете внимание по коя програма са съставени примерните тестове, защото няколко пъти форматите бяха сменяни. Винаги купувайте най-актуалните издания.

Когато решавате примерни задачи или тестове и допуснете грешка, която не разбирате, винаги се съветвайте с вашия преподавател. Обратната връзка е много важна и е стара истина, че най-добре се учим от грешките си. 

Задачите в тестовете по БЕЛ за НВО се повтарят, което означава, че дори и да не сте усвоили даден материал, след няколко опита ще сте научили пропуснатото.

Ако имате още въпроси или се нуждаете от допълнителна помощ и съвет, не се колебайте да се свържете с нас или да попитате за нашите подготвителни уроци и курсове. Успех!

 

 

 

Share on facebook
Facebook