Навици за успешно учене на започващите училище

Започването на първи клас поставя всяко едно дете в стресова ситуация, тъй като ще се сблъска с много нови за него неща. Родителите несъмнено също са изправени пред много неизвестни от рода на, дали детето ще успее да подготвя уроците си правилно, дали ще успее да изгради правилни навици за учене.

Действително едни от най-важните умения, които всеки един ученик трябва да придобие са изграждане на правилните начини за учене. Ако детето съумее да изгради правилен подход, с който да се справя с учебния материал, то няма да има никакви проблеми в училище занапред. Това зависи както от различните подходи, с които детето да се подготвя ефективно, така и от обстановката и условията, които му се предоставят за тази цел.

Благоприятната атмосфера и удобства вкъщи са ключови за постигането на желания резултат. Постарайте се да осигурите на детето едно конкретно място, което да е само за учене. Не е задължително да бъде отделна стая, ако не разполагате с такава. Може да бъде във всяко едно друго помещение, стига да има бюро, учебници и училищни принадлежности. Бюрото и подредбата на вещите, които стоят там, не бива да се променят често, защото така детето ще привикне по-лесно към мястото си за учене. Осигурете нормално ниво на шум. Какво означава това? Не трябва да бъде прекалено шумно, защото това със сигурност ще пречи на детето да се концентрира, но не бива да бъде и напълно тихо, тъй като най-малкият шум ще предизвика разсейване.
Преди детето да седне да учи се уверете, че разполага с всички материали, които ще му бъдат необходими- тетрадки, учебници, помагала, моливи и т.н.

Почивката преди учене е задължителна! Не карайте детето да започва да учи в мига, в който се прибере от училище, занималня, или урок по чужд език. Така ще го пренатоварите и освен, че няма да научи нищо или пък ще допусне множество грешки в домашното си, ще го стресирате. Важно е обаче тази почивка да бъде прекарана на спокойствие, у дома, а не навън с приятели, защото детето ще бъде превъзбудено и трудно ще го накарате да се съсредоточи след това.

Времето за учене не бива да бъде прекалено дълго наведнъж. Вместо това установете периоди за учене през деня, които да бъдат в рамките на един или два учебни часа максимум, след които детето да си почине за 10-15 минути.

Много е важно както в училище, така и вкъщи детето да бъде научено да разбира и вниква в нещата, а не да наизустява. Карайте детето да разказва наученото със свои думи. Разбирането на информация прави по-ефективно нейното усвояване. Така при изпитване детето може да се подсети лесно, ако е забравило нещо, но ако просто е наизустило урока забравянето на дори една дума ще донесе недобър резултат.

Опитайте се да създадете у детето чувството, че ученето не е нещо, което просто трябва да се свърши, а че то е нещо приятно и ще носи ползи за вбъдеще.

Самоподготовка- неразделна част от целия образователен процес и в никой случай не бива да бъде пренебрегвана. Какво означава това? Навярно първата асоциация, която всички правим е писането на домашни. Звучи логично да, но една добра самоподготовка далеч не включва само това. Много погрешна практика е писането на домашната работа да се извършва веднага след като училищният ден или пък урока по чужд език приключат. Убеждението на много хора е, че по този начин цялата информация, която децата са възприели е прясна и това ще им помогне да направят заданията си за вкъщи безупречно.

Първо, това не е сигурно. Второ, доказано е, че всяка една нова информация изисква време, за да бъде осмислена и обработена.

Това, че по време на часа по литература например, детето е било напълно концентрирано и е разбирало всичко казано от преподавателя не означава, че детето може след това да възпроизведе чутото. Ето един прост пример: когато човек спечели от лотарията да речем, той/тя „разбира“ какво се случва на много повърхностно ниво. Това е именно, защото всеки тип информация, както вече казахме изисква време докато тя бъде осмислена.

Какъв извод можем да направим от казаното до момента. Не бързайте с писането на домашни. Оставете ума на детето да отпочине, да има време да обработи новата информация, след което да прочете урока отново на спокойствие и чак тогава да напише зададената му за вкъщи работа. По този начин новият материал ще бъде усвоен много по-добре и резултатите за това ще бъдат видими.

Друг ключов момент в самоподготовката е пренатоварването, което ние сами си причиняваме, учейки по 2 или 3 часа наведнъж, без повече да докоснем учебника до следващия час. Действително, когато си свършим „работата наведнъж“ се чувстваме спокойни след това, защото знаем, че сме изпълнили оново, което се е изисквало от нас. Същото е и при учениците- написването на домашните в един ден носи онова чувство на свобода, удовлетвореност и радост от това, че уикенда е свободен за игри. Звучи добре, но за съжаление е погрешно от гледна точка на ефективността от написаната домашна работа. Затова съветваме да се отделя дори по половин час на ден, всеки ден в препрочитане на урока, писане на някоя друга задача, повтаряне на думички по чуждия език на глас.

Всички тези съвети са изпитани и са доказали своята ефективност. Превърнете ученето в удоволствие и се радвайте на успехите на Вашите деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *