Тест DSH

Кой изпит по немски език за следване в Германия да предпочетем?

За да следвате в университет в Германия трябва да докажете познания по немски език на ниво мин. B2 и то чрез сертификат от един от признатите за тази цел изпити в Германия.

Кои са те и какво трябва да знаем за тях?

1. Das Deutsche Sprachdiplom (DSD) der Kultusministerkonferenz

В България за щастие все още една голяма част от езиковите гимназии с профил немски език предлагат тази възможност за своите гимназисти, тоест участват в програмата на Германия за обучение по немски език извън Германия. Обичайно условие по тази програма е преподавателят по немски език в гимназията да бъде изпратен от Германия за целта на подготовката на учениците за съответния изпит.

По принцип и тази диплома има така да се каже две нива: DSD I, което отговаря на ниво B1 според Европейската референтна езикова рамка. Този изпит е предвиден след 10 клас в гимназиите, но много често не се държи, а се предпочита учениците да се явят направо на DSD II – ниво B2/C1 на края на 12 клас.

Изпитите се подготвят от Централна учебна служба за чужбина в Кьолн, която също после проверява и оценява работите на учениците. Изпитът се провежда само от оторизирани от тази служба училища, най-често в присъствието на представители от Германия.

Това означава, че на този изпит не може да се явят външни кандидати!

Дипломата от DSD II  е достатъчно свидетелство за познанията по немски език за прием в немско висше учебно заведение.

А диплома от DSD I може да ви послужи, ако желаете да следвате в Германия, но не в университет, а в Studienkolleg. За тази по-различна форма на образование, която за съжаление е по-малко позната в България, ще говорим подробно в друга наша статия.

За една отлична подготовка за изпита DSD II е желателно, да проверите знанията си, като направите някои от примерните изпити. Така първо ще се запознаете обстойно с формата на изпита, а и ще разберете, къде имате пропуски, на какво е добре, да се наблегне. Примерни изпити може да разгледате тук.

Но какво остава на тези ученици, които не учат в оторизирана за DSD II гимназия, но въпреки това биха желали да следват в Германия.

Те могат да се явят на следните изпити:

2. Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang (DSH Prüfung)

Характерното за този изпит е, че се държи към самия университет, в който желаете да следвате. Това означава, че въпреки уравнивиловката са възможни известни разлики между нивото на изпита от университет до университет.

По принцип е възможно да държите DSH в един университет и с този изпит да кандидатствате в друг. Но не винаги. Всички унивеситети в Германия са автономни и сами решават, какви условия за прием да поставят. Има все пак известни рамки, които са поставени от Hochschulrektorenkonferenz (HRK). Но това означава, че и двата университета, този в кйто сте държали DSH и този в който кандидатствате, трябва да са членове на HRK.  Всички по-големи и значими университети са членове на това сдружение, но въпреки това има не малка бройка, които не са.

А в някои университети вече не се предлага този изпит като условие за прием, а се изисква TestDaF. 

Затова е много важно преди да кандидатствате, да проучите в самия университет, какви са изискванията за прием и каква диплома за ниво на владеене на немски език изисква съотвеното висше учебно заведение.

Ако се чувствате несигурни в това ви начинание, не се тревожете, ние сме насреща и ще ви помогне, да осъществите мечтата си.

В DSH има още една съществена разлика, която много често отказва някои учащи се от този изпит в полза на TestDaF, а именно компонента на изпита проверка на граматиката или така наречените езикови структури (Prüfung zur Grammatik und zu wissenschaftssprachlichen Strukturen). Нещо, което липсва в TestDaF.

Съшо така често при DSH  в частта слушане с разбиране (Hörverstehen) и четене с разбиране (Leseverstehen) ще трябва да отговаряте с формулирани от вас изречения, а не просто да зачерквате вярно или грешно.  Разбира се и тук граматиката играе значителна роля.

Дали това наистина е основание, да се откажете от този изпит, това би следвало да прецени всеки сам за себе си или с помощта на своя преподавател, който познава вашите силни и слаби страни.

По този въпрос една вметка и съвет към всички: Имайте предвид, че подготовката по който и да е от тези изпити не замества изучаването на ниво B2 по немски език. Изключително е трудно, да се подготви човек за подобен изпит, ако няма реални познания по немски език на ниво B2. И всяко прескачане на това ниво или минаването му на бързо би довело до сериозни затруднения в подготовката за изпитите по немски език за прием в университет в Германия, независимо кой изпит ще изберете.

За подготовката за DSH можете да разгледате примерни изпити от различните университети, както и да ползвате едни от помагалата за тази цел, които освен примерни тестове съдържат и много ценни съвети, насоки, разяснения за това, как по-добре да преминете през отделните компоненти на изпита.

3. Test DaF

Удобството на TestDaF е, че се провежда в лицензирани за целта центрове в страната, тоест не е нужно д апътувате до Германия за изпита. Разбира се и този изпит се проверява в Германия, в случая в Института TestDaF в Бохум, където е и конципиран и от където идват изискванията за провеждането му.

По принцип в повечето страни  дори и устната част на TestDaF се провежда на компютър. До скоро в България това не беше така, но отскоро вече и в Goethe Institut е в електронен вариант.

Освен всчико друго е добре да се запознаете с характерните теми на изпитите, които в повечето случай се отнасят до следването в университет и студентския живот. Понеже на повечето сега завършващи гимназия това не им е толкова добре познато, e наистина важно, да се запознаят с подобни теми.

4.  Telc Deutsch C1 Hochschule

Този сертификат не се признава навсякъде.

5. Goethe Zertifikat C2: GDS  на Гьоте Институт.

Счита се за доста по-сложен от останалите.

Така че за кандидат-студентите в Германия най-добрите опции са първите три изпита.

как успешно да взема изпита по немски език за следване в Германия
Kак успешно да взема изпита по немски език за следване в Германия. 

И независимо кой изпит ще изберете, е добре да се упражнявате и на различни изпитни формати. Това неминуемо ще подобри познанията ви по немски език, а в крайна сметка всички изпити проверяват и удостоверяват точно това.

Ако търсите сериозна подготовка за сертификатните изпит по немски език, доверете се на професионалистите от Deutsch korrekt.

Очакваме Ви заедно да постигнем желания успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *