fbpx
0878229244
ул. Солун 45, София кв. Борово

Кои интересни и завладяващи книги да изберем за лятото за нашите деца?

“Децата се нуждаят от истории също както имат нужда от витамини и минерали.”Paul Maar

“Трябва да научим децата, че чрез словото могат да преживеят неща, които са невероятно вълнуващи.” Marcel Reich-Ranicki

книги за деца

в света на книгите
Пътешествие в света на книгите

Отвсякъде чуваме и сме чели, колко важно е четенето на книги за децата. Още от малкото бебче, на което мама, тати, баба, му четат приказки в рими, знаем, колко важно за детското развитие е четенето.

Но  в същото време срещаме все повече деца, които вместо с книжка в ръка, стоят с часове пред компютъра или таблета и за които четенето е ужасно скучно и досадно задължение за училище, но не и за ваканцията.

В първите дни след ваканцията все още всички сме е еуфория от завършването. Децата с право лудеят на воля, без домашни и задачи, родителите си отдъхват, че всичко все пак е минало добре, въпреки тези сложни и объркани времена и разбира се никой не иска още да мисли за училище или пук книги.

Но всички знаем, колко бързо се изтъркулват дните и докато мине почивката, ваканцията при баба и хоп септември е дошъл и на есен с песен, пак сме на училище.

Тогава трескаво започваме да търсим книги, учебни помагала и пособия и се питаме, как така наученото от предходната година сякаш се е поизпарило.

Затова, а и може за тези, които биха искали да предложат на децата си, поне да надникнат в този чуден, магичен и благодатен свят на словото, на красивото, художествено слово, което доставя истинска наслада за сетивата и душата, което ни кара да летим, да плачем, да се смеем, да съпреживяваме и в крайна сметка прави живота ни неизмерно по-богат. Защото на нас ни е даден само този единствен живот на този свят,  с наш си път и съдба, но четейки, ние изведнъж живеем и съпреживяваме безброй други животи на героите от книгите.

За съжаление в морето от литература не е много лесно да се ориентираме, какво, а и кога е подходящо за нашето дете. Затова ние ще се опитаме да сме ви полезни в това начинание, предлагайки ви стойностни книги за вашите деца, разбира се това е нашата гледна точка, а тя е само една от многото.

Ще ви предложим наистина стойностна художествена литература с богат, красив и образен език, който да обогати и езика на вашите деца. Книги със завладяващи истории, които имат многопластов сюжет и образи, които да ни карат да се замисли върху нещата от живота и да ни покажат, че не всичко е черно и бяло.

 

1. Антон и Точица 

И не защото сме немски възпитаници ще започнем с Ерих Кестнер, а защото това е една книга за силата на доброто и  за приятелите.

Разбира се всеки, който желае да се наслади на стила на Ерих Кестнер може да продължи и с други негови книги като: “Емил и детективите”, “Двойната Лотхен”, “Летящата класна стая”, “Какво се случи на 35.05?”.

 

 2. Книгите на Астрид Линдгрен 

Освен любимата и всеизвестна на всички ни Пипи, Астрид Линдгрен има още доста книги, заслужаващи нашето внимание:

  • “Кале Бломквист” – заинтригуваща поредица за детективи
  • “Роня, дъщерята на разбойника” – тайнствен замък и безброй приключения, за които всяко дете мечтае
  • “Братята с лъвски сърца” – да, ще си поплачат, но тези сълзи пречистват. Затрогваща история, която учи децата на състрадание.
  • “Мили мой Мио” – борбата между доброто и злото е стара, колкото света. Но всички трябва да се борим всеки ден за доброто.

 

3. “Конрад или детето от консервената кутия” на Кристине Ньостлингер 

Това е за детронирането на родителския авторитет, но и за поемането на отговорност. И всичко представено с голяма доза хумор, караща децата да се заливат от искрен смях.

 

4. “Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада” на Ено Рауд

Приключенията на трима приятели, които се отправят на пътешествие и се справят умело с всички предизвикателства.

 

5. “Без дом” на Хектор Мало  

Сърцераздирателна история с добър край

 

6. “Анн от фермата „Грийн Гейбълс“  на Луси Монтгомъри 

Именно в несъвършенството се крие красотата на нашия свят.

 

7. “Черният красавец” на Ана Сюел 

Затрогваща история на малко момиченце, приковано на легло за неговия верен приятел – понито.

 

8. “Приказка за Долната земя” на Ирена Първанова

Пленителен сюжет за мали и големи за порастването.

 

9. “Приказка за Стоедин” на Никола Русев

Книжка за мъдростта, с много хумор и старобългарски език.

 

10. “Островът” на Александър Секулов 

Прекрасен език, съвременна вълнуваща история.

А как да придумате децата към книгите, задавайки им и други интересни задачи, като:

  • читателски дневник
  • кутия на книгата
  • представяне на книгата
  • читателска роля

ще ви разкажем в нашата следваща публикация, посветена на магията на четенето и книгите.

Сега върви и панаирът на книгата в София, една отлична възможност да се сдобиете с любими или по-малко познати книжки за вас и ваште деца. А най-добре идете заеднос  децата си там, за да усетят атмосферата, да помиришат аромата на книги и сами да си изберат, какво искат да четат.

А ако се чудите, къде децата Ви да прекарат смислено времето си през ваканцията, заповядайте при нас, в занималня Deutsch korrekt.