fbpx
0878229244
ул. Солун 45, София кв. Борово

Когато учим немски език, още в ниво А1 обикновено учащите се сблъскват с по-особения начин на съставяне на часа на немски език. И за повечето представлява особено предизвикателство да усвоят неофициалния начин на съобщаване на часа.

Разбира се, че можем да използваме само официалния такъв за по-лесно, но какво ще правим, ако някой ни уговори час (Termin) и го каже по неофициалния начин, а ние не го разберем или още по-лошо го разберем грешно и отидем примерно с час закъснение.

Затова не бива да изпитвате страх или да изпадате в паника, когато дойде ред да изучавате часа на немски език. В нашата школа Deutsch korrekt дори деца в първи клас успяват да се справят чудесно с часовника на немски език. Важно е само да имате търпение и да се упражнявате. А освен това немският език е изключително логичен и за часа също си има желязна логика, която ако усвоите, няма да имате никакви проблеми за в бъдеще.

I. Нека първо все пак разгледаме официалния (offiziell) начин за казване на часа.

Es ist 12:00 Uhr.                Дванадесет часът е.

Es ist 12:20 Uhr.               Дванадесет и двайсет е.

Важно е да се отбележи, че когато произнасяме часа, поставяме Uhr между часа и минутите, а не на края.

Тоест: 12:20 ч. е:             Zwölf Uhr zwanzig.

Това е така, за да няма объркване при някои часове като на пр. 01:20 ч.: Ако кажем: ein und zwanzig Uhr, то това би означавало 21:00 ч., а не 01:20 ч.

Така че:

  • Първо правило: Uhr се изговаря между часа и минутите. В разговорната реч даже не е нужно да го казваме, защото се подразбира.

II. Неофициален начин на казване на часа. (Inoffiziell)

В този случай имаме три различни положения. Нека разгледаме нагледно часовника:

 

часът на немски език

1. Първо нека разгледаме дясната половина на часовника! Там виждате написано NACH!

Когато използваме неофициалния начин, казваме винаги първо МИНУТИТЕ и после часа.

И когато стрелката на минутите е в дясната половина на часовника използваме NACH (тоест след). Или казваме колко минути са изминали след даден час.

 

С нашия пример това би било така: 01:20 Ч. – Zwanzig nach eins.

Не е необходимо да казвате нито Minuten, нито Uhr. Просто само: Es ist zwanzig nach eins.

Пр.: 12:05 – Fünf nach zwölf

16:10 – Zehn nach sechzehn (zehn nach vier) И двата варианта, както и на български са допустими, когато се разбира за коя част на деня става дума. Нямаме като в английския pm, am.

 

Когато имаме 15 минути, по-разговорно е прието вместо fünfzehn, да се казва Viertel, тоест четвъртина (Viertel, може би знаете, означава и квартал жилищен, и четвъртина)

Тоест 12:15 ще бъде Viertel nach zwölf.

 

Ако сега все пак има някой, както се случва и в часовете ни по немски език, който правейки упражнение за часа, все още да прави грешката да казва: “Zwölf und zwanzig.”, нека обобщим и повторим:

Да, най-вероятно в този случай може и да ви разберат. Но все пак, нито е вярно, а и със сигурност може да доведе до недоразумения и загуба на време. А освен това ние държим на това да говорим правилно.

Така че, да повторим:

 

  • ВТОРО ПРАВИЛО: Първо се казват МИНУТИТЕ, след това се слага NACH и след това часа!

2. Сега нека обърнем внимание на лявата половина на часовника. Тук вместо NACH, използваме VOR (означава преди). Тоест казваме: толкова минути преди часа.

На пр.: 12:40 е: Zwanzig vor 13.

12:50 e: Zehn vor 13. Или Zehn vor eins.

Разбира се трябва да внимаваме, кой час казваме. Вече трябва да качваме с час нагоре.

Ако имаме на български език 1 без 10, не е необходимо, разбира се, да отиваме с час нагоре. И ще кажем само на обратно: Zehn vor eins.

И тук, както и при NACH, за 15 мин. Използваме VIERTEL.

12:45 h – Viertel vor eins.

Ако сега някой ученик, пишейки часа на немски език, все пак пита: „Ама как е „без“ на немски език?“, не е нищо страшно. За да се научи часа на немски език, както е и с всяко друго нещо, са необходими две условия: първото е: да бъде разбран материала, а второто: да се направят достатъчни на брой упражнения за затвърдяването му и автоматизирането на наученото.

Но да се върнем на въпроса на ученика: „Без“ на немски всъщност е ohne и е винаги с Akkusativ,  но това е една подробност всъщност, която ще разгледаме в друга статия за предлозите и падежите, които те изискват. Но, когато казваме часа на немски език НЕ използваме ohne, а казваме колко минути са преди дадения час и затова употребяваме предлога VOR. Zehn vor zwölf = 11:45 h.

 

Часовника на немски език

3. Стигаме и до може би най-объркващия момент за изучаващите немски език, а именно половинката.

Всъщност, когато го разберем, няма нищо страшно. Просто ние пак казваме първо минутите, а именно половин час – HALB, а после часа, който идва. Все едно: Половинката до 4 – Това е три и половина. Или halb vier на немски език.

Пр. 12:30 – Halb eins         13:30 – Halb zwei.

Тоест едно нагоре, когато ние назоваваме часа.

За всикчи, които желаят да чуят обясненията и на немски език, можете да разгледате и в следното видео.

 

Това са вариантите за назоваване на часа на немски език. Надяваме се, че с тези обяснения, вие по-лесно ще се ориентирате във времето и няма да закъснявате или подранявате за никоя среща.

 

А за по-напредналите имаме и една задача с повишена трудност, а именно часа 12:35 ч.

В Германия може много често да чуете в този случай следното: Fünf nach halb eins, което ще рече: пет мин. след половинката до един.

 

А как ще кажем тогава 12:25 ч.?

 

За всички, които са отговорили: Fünf vor halb eins”, отличен 6.

 

A по-долу ще намерите упражнения за часа и затвърждаване и автоматизиране на наученото.

Тези, които предпочитат онлайн и интерактивните упражнения, могат да намерят тук подходящи такива.

А тези, които учат по-добре, когато пишат и имат всичко пред себе си на хартия, могат да намерят в нашия Езиков център Deutsch korrekt богата библиотека с помагала и материали, като тези.

 

Ако имате пък дете и се чудите, как по-лесно да се научи, да разпознава часа, следете нашите материали. Публикуваме редовно и материали за деца и детско развитие.

 

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn