fbpx
0878229244
ул. Солун 45, София кв. Борово

Как да стимулираме математическото мислене у децата?

Математиката е неизменна част от нашия живот. Срещаме се с нея от ранна детска възраст, а също и в най-обикновените житейски ситуации. Децата по природа са любопитни същества и от малки започват да проявяват интерес към числата и тяхното значение. Може би точно тук е разковничето. Ние трябва да използваме това и да опитаме да запалим техния интерес към необятния, но интересен свят на математиката от най-крехка възраст. Когато пазаруваме, плащаме си сметките, когато си купуваме вестник, когато вземаме автобуса, когато разглеждаме статистика, математиката е навсякъде около нас и под различни форми и повечето ни решения особено в професионалния живот се базират на изчисления.

Ключът към желанието за изучаване на математика е в това да се създаде положителна нагласа и отношение към тази наука от самото начало. В модерния и изпълнен с иновативни методи на учене свят, в който живеем, това е напълно възможно. Когато родителите не обърнат внимание на тези първи стъпки по пътя на образованието, децата сякаш автоматично се „ настройват“ негативно към математиката. Внушават си, че тя е нещо много сложно и невъзможно за разбиране и изучаване. И от тук започват проблемите. Но това не означава, че няма решение за тях.

Напротив! Ето и някои от многото примери, че математиката може да бъде приятна и лесна за усвояване.

математика за деца 

Тук ще се опитаме да ви представим различни интересни начини и примери, които ние прилагаме в нашата работа с децата и които много лесно можете да приложите и вкъщи.

1. Изграждане на положително отношение към математиката

Математиката може да бъде много интересна за децата с всички свои творчески аспекти и техните измерения. А те са много, например – рисувайте или оцветявайте геометрични фигури заедно. Показвайте им различни предмети с формата на геометрични фигури и нека се опитват да ги познаят.

Игривата математика за числата е онова, което поезията е за думите, или което музиката е за звуците, или което значи изкуството за визуалното възприятие.

Математиката се смята за трудна и често много скучна за повечето деца, а много често можем да срещнем реплики от рода – “математиката е само за момчетата”. Ако и вие като родители не сте обичали особено тази материя, моля, не предавайте негативното си отношение към нея и на децата си. Защото една от най-важните стъпки към разбирането, а и добрите оценки по математика е положителното отношение към нея и то на цялото семейство. Родителите могат да използват прости средства, за да провокират интереса на детето към този предмет. Това има огромно значение, особено при дечица, които имат затруднения с числата. Някои деца гледат на тях само като на символи, без да ги  разбират,  затова е много важно да им се дават подходящи примери, с които по-лесно да усвояват материала и да го запомнят.

Децата учат много по-лесно и с интерактивни уроци, песнички и клипчета.

Ако пък детето Ви трябва да учи таблицата за умножение, това може да стане чрез подходяща песничка. Чудесен пример за такава е ето тази.

Математиката намира място дори в танците. Танцьорите броят тактовете в музиката и използват движения, които са съобразени с геометрия и симетрия. Можем да танцуваме заедно с децата в домашни условия и да броим заедно тактовете. Това също е вид упражнение, което улеснява научаването на числата и тяхната употреба.

На следващо място са и различните видове математически игри, например таблицата за умножение може да се научи под формата на игра с дървен пъзел.

По този начин математиката става не просто училищен предмет, а нещо ново, забавно и интересно.

Чрез игра винаги е по-лесно нали?

2. Учене с примери от ежедневието

Децата се учат най-добре, когато се интересуват от нещо, чрез практиката и искат да го открият сами. Децата учат лесно, когато сами контролират своето обучение. Затова се опитайте да подкрепите детето си в аритметика например, като се срещате с математиката по естествен начин в ежедневието и чрез реални примери.

Например:

Когато правите торта – колко е ½ от тортата или колко е 1/3 чаша с брашно; или пък колко ресто трябва да ни върнат в магазина.

Математиката в готвенето, да това е напълно възможно!

Докато готвим с децата, можем спокойно да си говорим за дроби от килограм, грам или милиграм. Когато приготвяме пица, можем да изчислим частите на готовите парчета и да преброим за колко точно човека ще трябва да разрежем готовата пица.

Още един пример от ежедневието може да бъде и упражняването на часа. Когато заведете детето на училище, пресметнете заедно колко време има докато се прибере обратно вкъщи. Ако то все още не познава часа, може да го научите по какъв начин трябва да стоят стрелките в точно определения час, или да използвате залепящи листчета и символи. Така децата със сигурност ще се научат да познават часа.

3. Стихче прочети и числата научи

Математиката може да бъде още по-приятна, когато се учи със запомнящи се и интересни примери със стихотворения.

Например:

„ Аз съм хубавица нула, бели чехлички обула. Казват, нулата е нищо, но не вярвам аз. Та в пекарницата вижте, дето е до нас. Щом усетя мирис, тичам отдалече. Нищо ли е? Как обичам печено геврече!„

„Тази цифра непозната, тънка, нежна, чудновата, нека име й дадем, седем да я наречем!„

„Има шийка и коремче, а на шийката перчемче. На ръката пръстите броя по ред, те са точно 5.“

4. Математика в рисуването – мисията възможна

Изкуството може  да бъде погледнато и през призмата на математиката. Чрез материали за апликации и мъниста, децата могат да учат числа, действия за събиране и изваждане, класифициране (по определени признаци), разпознаване на последователности и модели. „Математиката не е само числа, формули и логика, математиката също така е структура, симетрия, форми и красота“, казва Карла Фарси, професор по математика в Университета в Колорадо. „И обратно – изкуството не е само емоции, цветове и естетика, то също е ритъм, последователност и решаване на задачи.“ Рисуването е много полезна стратегия за визуално запомнящите. То може да бъде много полезно за всеки ученик.

5. Децата обичат да се движат!

Така че защо да не комбинирате разходка, бягаща игра или изкачване на стълби с броене, умножаване, събиране, изваждане или разделяне?

Например: добавете 3 към всяко стъпало. След това извадете 2 от резултата. По този начин ще задържите вниманието на децата за по-дълго време, а същевременно ще съчетаете полезното с приятното.

Колко забавно и креативно, нали?

6. Как да преодолеем страха от математиката?

Страхът от математика често е пряко свързан с негативния опит от „лоша оценка“. Тогава възниква един порочен кръг на страх и напрежението се увеличава. Следователно родителите не трябва да се карат на децата, когато получат лоши оценки. По-добре: в разговор с учителя анализирайте подробно уменията и дефицитите на детето и след това специално насърчавайте детето по математика и му давайте точни насоки и стъпки как може максимално да подобри своите умения.

И тук е много важно да създадете на детето усещане за постижение и да покажете на детето какво може да направи наистина добре, акцентирайки върху силните му страни. Много е важно да се поощряват успехите на детето, за да се чувства то добре и мотивирано да се постарае да работи върху своите пропуски и впоспедствие да ги попълни. Така, виждайки, че то може да се справи и с най-трудните задачи, детето само ще поиска да решава още по-сложни задачи, да развива себе си в областта на математиката.

7. Огромното количество задачи….

Децата често намират аритметиката или математиката за скучни, защото се изисква упорито решаване и пак решаване на задачи. А това изобщо не е така, особено когато се поднесе по правилен и заинтригуващ начин. Един такъв пример е методът „клъстер“. То представлява групиране на набор от обекти по такъв начин, че обектите от една и съща група да са сходни помежду си, за разлика от тези в другите групи.

В дадения пример на картинката те са подредени по цветове.

Напълно е възможно да превърнем математиката в дейност, която да носи радост на децата. За това има разнообразни възможности. Говорете за математика във вашите ежедневни дейности, дайте им играчки, които да създадат визуална представа за математиката, например сметало, карти за игра, конструктори, блокчета за строене, пъзели, картинки с точки за свързване.

8. Груповата работа

Забавление и творчество – това е ключът към успеха.

Груповата работа с други деца не само насърчава забавлението и разнообразието по математика, но и разбирането на задачите и уменията за решаване на проблеми в групата. Защото децата след това измислят решенията комуникативно – а също и творчески. Тогава това е по-малко математика и повече творчество.

9. Развитие на самостоятелност у децата

Всеки родител иска да помогне на детето си, когато изпитва трудност. В училище и по време на работа в клас, вие обаче не седите до децата си, за да ги подкрепяте и те трябва да се справят сами. Но, ако сте на разположение по всяко време у дома, детето ви ще разчита на вас, вместо да търси решение самостоятелно.

Затова по-добре направете следното: “Помогнете на децата да намерят най-добрия начин, по който да си помогнат сами”. Дори и да е трудно, по-добре е да дадете на детето си разумен срок за изпълнение на домашното (или задание) и след това да преминете заедно към проверка и обяснение на  неясните места. Това допринася за развитието на качеството у децата да бъдат независими и да се справят самостоятелно. Освен това, по този начин вашето дете също ще се научи да си организира и разпределя правилно времето.

10. Как да се учим и да извличаме ползата от грешките си

Всички знаем, че човек се учи най-добре от грешките си. Затова, когато детето направи грешка, е добре да седнем с него и да му обясним внимателно стъпките за решаване на задачата. Хубаво е да показваме на децата си връзките между видовете пресмятане. Така те развиват и своето гъвкаво и алтернативно мислене. И когато научи например, че 4+3=7, то лесно ще разбере, че 7-4=3.

11. Задачи с думи

Езикът на математиката може да бъде използван в ежедневието. Текстовите задачи са особено обезсърчителни за учениците. Особено когато децата имат затруднения с четенето. Това обаче не е нерешим проблем. Един от начините той да се преодолее е да се покаже решението на задачите визуално. Всички действия в една задача като събиране, изваждане, умножение, деление, част от число могат да се покажат с прости, но ефикасни изображения, които да илюстрират числовите взаимоотношения в задачата.

Например:

Лентовите диаграми са много популярни, но те трябва да са ясно и точно показани. Може да се използват и клечки, за да се онагледи задачата, като те трябва да са с еднаква дължина. Те имат много предимства. Стимулират мисленето у детето и изполването на различни стратегии. То се учи да решава многостъпкови текстови задачи и започва да се справя по-лесно с тях и със самочувствие.

В началото не е необходимо да се използват числа. Моделът, който създавате трябва да съдържа само думи, без числа.

Например: Борис има ябълки, Ани има два пъти повече ябълки от Борис. Моделът трябва да показва ябълките на Борис (синьото блокче) и ябълките на Ани (червеното блокче).

              

12. Конструктивните триъгълници на Монтесори   

Много популярен и широко прилаган в наши дни е методът на италианската докторка и педагог Мария Монтесори за спонтанно обучение на децата. Този метод с децата цели стимулацията на детското развитие  като цяло развитие като личности на всички нива. Той подбужда детето към действие. Детските играчки  са групирани по категории според различните детски потребности. Сред тях намира място и математиката.

Учителят показва геометричните фигури на децата (триъгълник, квадрат, правоъгълник, кръг) и ги назовава. За математиката д-р Мария Монтесори избира конструктивните триъгълници. Игрите с конструктивни триъгълници съдържат образователно-възпитателен потенциал да развиват специфични умения у децата в самостоятелна дейност.

Според теорията на доктор Монтесори, детето от 3 до 6 годишна възраст изгражда своя характер, волята, интелигентността, паметта и мисленето чрез подходящи конструктивни активности и тяхното повторение и се формира като личност. Работата с ръце води до развиване на концентрацията, осъзнаването и интелигентността. Така детето започва да търси независимост и това автоматично го подтиква да си каже, че трябва да си помогне само.

На базата на този принцип Мария Монтесори разработва своя дидактичен материал „Конструктивни триъгълници“. Методиката на работа с конструктивните триъгълници обхваща два етапа на работа. Първият етап е на алгоритмично-емпирично равнище, а вторият етап е на аналитико-синтетично равнище.

При първия етап триъгълниците са разпръснати на земята. Преподавателят показва един  триъгълник и изисква от децата да  открият друг със същата форма и цвят. Обяснава се каква е ролята на черните страни на триъгълниците. Показва се как след като се доближат черните линии на две фигури се получава нова. Децата допират останалите триъгълници и и виждат какви фигури се образуват.

При втория етап отново има триъгълници на пода като едно дете трябва да избере триъгълници, които са с еднаква форма и цвят – например двата сини триъгълника от синята кутия и да ги сложи вътре в нея така, че те да се допират по черните линии на триъгълниците  и те  да образуват един голям равностранен триъгълник. Същото важи и за другите триъгълници. Тази игра цели да запознае децата с различните геометрични фигури.

12. Лего игри с числа

Малкият човек е истински творец, с богата фантазия и неизчерпаема енергия. Все по-популярни са игрите с лего конструктури. От тях има голямо разнообразие, изработени  според възрастовите групи на децата. Тези игри развиват въображението, координацията и съобразителността. На лего кубчетата за децата от годинка и половина до три например, са написани числата от 0 до 9. Това им дава възможност да ги подреждат в поредна последователност и по цветове. Така с помощта на родителите лесно може да се учат числата под игрова форма.

Силно препоръчваме на всеки, който обича математиката да гледа филма „Красив ум“, в който се говори за “теорията на играта“ с извеждане на математичен резултат за взимане на решение.  “Равновесието на Наш“, за което математикът е награден с Нобелова награда, доказва че във всяка игра има по една равновесна точка.

Надяваме се да сме Ви били полезни и не забравяйте: Нищо не е толкова страшно, колкото изглежда!

В нашите курсове и обучение по математика ще намерите именно това поднесено от вдъхновени и опитни преподаватели.

Share on facebook
Facebook