fbpx
0878229244
ул. Солун 45, София кв. Борово

Всеки родител иска максимално да допринася за развитието на своето дете и често сигурно се пита, правя ли достатъчно. В стремежа си да обучаваме децата не бива обаче да забравяме, че те всъщност учат постоянно от заобикалящата ги среда, а най-добре в игрите. Затова сме ви подготвили множество различни занимания и игри от нашата практика в занималня Deutsch korrekt, с чиято помощ да запознаете децата с геометричните фигури. Сами ще видите, колко бързо ще ги научат те.

 1. Фотографска памет

Тази игра е за развитие на краткосрочната памет при децата. На пръв поглед картите изобразяват едни и същи фигури, но имат малка разлика. Изберете две подобни карти. Покажете на детето една от двете карти за няколко секунди. И след това му покажете две наведнъж. Нека детето каже или покаже каква карта току-що е видяло.

геометрични форми

 1. Танграм

Любима на всички деца игра.

танграм

Оставете детето само да пробва, колкото е нужно: да сравнява всички фигури по размер, форма и да ги подржда към контура, за да се получи цялостната фигурка.

 1. Коя фигура липсва?

В задачата има 4 карти с фигури, всяка от тях има две еднакви, но на една от тях липсва повторението, нека детето опита да нарисува, коя фигура не е на картата.

коя фигура липсва

 1. Математическо лото

Тази игра е за децата да се запознаят с числата и да се научат да броят от едно до десет. На игралното поле има геометрични фигури, които децата могат да броят и да съпоставят с числата на картите.

броя

 1. Поставете липсващата част

На всяка карта липсва една фигура. Предложете на детето няколко карти и фигури, нека избере, кои фигури са подходящи за тези снимки.

коя фигура липсва

 1. Очертайте плоските фигури

Има два листа с плоски и триизмерни фигури. Детето трябва да огради само плоските фигури.

фигури

 1. Продължи редицата

На картите има няколко реда ярки фигури, но във всеки ред липсват две фигури. Нека детето да ги нарисува в правилния ред и определения цвят, както е в примера.

геометрични фигури за деца
Игри за деца за фигурите
 1. Броим ъглите

Научавайки имената на геометричните фигури, децата трябва да разберат, защо някои от тях се наричат ​​така. И за да ги запомнят по-лесно, трябва да преброим ъглите. Сладките фигурки и цифри ще помогнат на децата в това.

броим ъглите

 1. Асоциации

Картите показват различни елементи. Поставете ги пред детето, оставете го внимателно да погледне и да каже, как изглеждат картинките, какви са, каква геометрична фигура им подхожда. След това вземете фигурката заедно и я поставете в центъра на картата.

асоциации

 1. Голямо и малко

Изрежете картички с фигури и нека детето да ги подреди по големина.

голямо и малко

 1. Какво е излишно?

На два листа има геометрични фигури, но във всеки ред има по една допълнителна. Нека детето се опита да я намери и да каже, защо е различна от другите.

кое е излишното

 1. Намери си половинка

Задачата представя група геометрични фигури, сред които има две еднакви фигури. Помолете детето да намери тези фигури и да ги огради.

еднакви фигури

 1. Намери къщичката си

Играта е насочена към развитие на цветовото възприятие, внимание. Изрежете картички с къщички и фигурки. Предложете на детето си две картички на къщи и две цветни фигурки. Нека се опита да покаже, коя фигура отговаря на тази къща.

къщички за деца

 1. Shadow Lotto

На единия лист са изобразени геометричните фигури, а на втория – сянката им. Нека детето да намери сянката на цветните фигури.

лото за форми

 1. Намери другата половина

В тази игра фигурите са разделени на две равни части и детето трябва да откре другата половина.

намери си половинката

 1. Огради кръглите предмети

Задачата съдържа две цветни карти с илюстрации, на които са изобразени различни предмети (плодове, неща, играчки).С Тук детето трябва да намери само кръгли снимки и да ги огради.

огради кръглите предмети

 1. Оцветете фигурките според модела

Играта има три карти с цветни и контурни фигури. Детето трябва да оцвети фигурите в такива цветове, както е показано в началото.

поредици

Това са само малка част от игрите, които използваме в работата си с деца в предучилищна възраст между 2-5 год, както да запознаем децата с геометричните фигури, но често и да събудим тяхното естествено любопитство, да развием концентрацията и асоциативното им мислене.

В следващи статии ще споделим занимания с формите и за по-големи деца на 6-9 год.

източник: https://rightbrain.training/exercise/tematicheskiye-komplekty-i-zanyatiya/geometricheskiye-figury-3-5-let
Share on facebook
Facebook