успешни методи за учене

Как да учим за изпит

Годините, които прекарваме в училище, а по-късно и в университета изискват от нас да изградим ефективен процес на учене, който да ни позволи трайно, същевременно бързо запаметяване на нови знания. Осъществяването на това, зависи обаче от редица фактори и най-вече от нас самите.

Начинът ни на мислене и цялостната ни нагласа относно процеса „учене“ са определящи за успеваемостта ни в това начинание. Ако ученето ни изпълва с досада, то трябва да сме наясно, че не можем да очакваме завидни резултати. Когато ни предстои някаква форма на изпитване, и знаем, че от нас зависи, дали ще се справим успешно или не, то тогава цялостното решение за подготовката ни зависи единствено от нас самите. Когато сме мотивирани, усвояваме по-бързо и по-добре материала. Всичко зависи от нагласата ни.

Всички сме чували израза „Повторението е майка на знанието“. В някои случай повторението може и да е ефективно, но когато става дума за реално научаване на материал, за съжаление не върши работа.

Научни доказателства много отдавна разкриват неефективността на този подход, а именно това, че препрочитайки даден текст няколко пъти един след друг подхождаме към него с чувството, че вече го знаем, респективно не се задълбочаваме в написаното, а чисто механично минаваме през редовете. По-добрият вариант е да правим паузи между прочетите. По този начин първият път, в който прочетем текста, умът ни ще разполага с достатъчно време да обработи новата информация до следващия прочит.

Методът на самоизпитването – изключително ефективен начин сами да проверите знанията си, също да откриете пропуски, върху които да наблегнете след това. Методът се осъществява като задаваме въпроси сами на себе си, след като, разбира се, сме прочели материала, върху който ще бъдем изпитвани. Тази техника на запаметяване е успешна, защото прилага методите на проверка и самопроверка.

Вероятно сте чували за така наречените „флаш-карти“, които се използват много в чуждоезиковото обучение, но са подходящи и за други предмети. Как да ги използвате? На отделни листчета хартия извадете най-важната информация във формата на въпроси и в разбъркан ред отговаряйте на всеки. По този начин тренирате паметта си. Подобен на този начин е подчертаването с ярки маркери (highlighters) . Съществуват различни мнения относно ефективността на този метод – някои твърдят, че е просто загуба на време и не върши никаква работа, други разчитат основно на него за по-добро запаметяване. Истината е, че човешкият мозък запомня цветови индикатори, като по този начин значително го улесняваме при приемането и обработването на информация. Подчертавайки отделяме важната информация от маловажната и по този начин съкращаваме това, което трябва да научим. Това е и психологически трик, защото така на подсъзнателно ниво успокояваме ума си, че материалът, който трябва да научим, не е много.

Ефективен метод за учене е не само четенето на материала, също и прехвърлянето му на хартия. За целта могат да се ползват различни техники, като например ползването на асоциативни изображения или така наречената мнемоника. Този метод действително изисква повече време, но целта не е да съкратите времето за учене, а да го направите по-ефективно.

На последно място, но не и по важност, поставяме значението на това да учим редовно и систематизирано. Това означава, че след всеки урок или лекция е добре да отделим време за препрочитане на преподаденото в час. По този начин ще можем да правим връзка с всеки следващ взет материал без да се чудим буквално за какво става въпрос. Още повече, че има науки като математиката например, в които наваксването на пропуснат материал е много трудно, при много хора дори невъзможно. Усвояването на всяка тема навреме улеснява и подготовката за изпита в края на срока/ семестъра. Така само ще трябва да преговорим материала, а не тепърва да го учим.

Нещо, което е от съществено значение – не се подготвяйте в последния момент. Отделете достатъчно време за подготовка и обърнете специално внимание на нещата, които не сте могли да усвоите добре по време на обучението.

Има много методи и техники за учене, важно е да изберете този, който върши работа във Вашия случай.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *