как да уча думи лесно

Как да учим думите по-лесно и ефективно?!

„Ох, защо е толкова трудно да запомня думите по немски?“

Подобни възклицания чувам многократно по време на курсовете по немски език в нашата школа Езиков център Deutsch korrekt.

Неслучайно ученето на думи е една постоянна тема в чуждоезиковото обучение. Просто без това не може!

Но трябва ли винаги да се превръща в драма, а много често и в причина за намаляваща мотивация и скорошно отказване с оправданието: „Аз не ставам,  нямам талант, да уча чужди езици.“? 

Отговорът е Не! Но, ако се учат още от самото начало правилно, и ако човек не се отказва прекалено бързо!

Главен фактор за успеха: ПОВТОРЕНИЕТО!

В днешно време разполагаме с доста повече технически ресурси, които биха ни улеснили и в ученето на чужди думи.

Като например методът за учене на чужди думи, (подходящ и за много други неща) с така наречената кутия с картончета.

картончета за учене на думи
Техника за учене на думи

Сега вече вместо това на помощ идват и компютърни програми за тази цел, като Phase 6.

И двата начина се позовават на един и същи принцип, но разбира се компютърът е по-привлекателен за децата, учениците и младото поколение.

Успехът се базира на това, че думите се повтарят и то през все по-голям интервал от време. Защото учените, посредством множество експерименти са установили, че само така, това, което искаме да научим, намира път към дългосрочната ни памет, а не бива изхвърлено от мозъка ни, считайки го за ненужна информация.

Дори е изчислено, че за целта ни трябват точно 6 повторения. И затова и кутията има 5 отделения, на шестия път можем да хвърлим картончето вече в коша, защото можем да сме сигурни, че сме го научили.

Ето и как се учат думите правилно!

  1. Самостоятелност!

Независимо, дали става дума за деца или възрастни, е мого важно, да се научите, да учите самостоятелно и самоотговорно. Тоест, ако не уцелите някоя дума при повтарянето и проверката, да не я сложите въпреки това в следващото отделение, а съвестно да си я оставите на място. А не на края, да обвинявате метода, че не функционира и пак да се самоубеждавате: „Знаех си, че нищо няма да излезе!“ Ще излезе, ако бъдете отговорен, съвестен и стриктен.

На това би трябвало да научим и децата си. Много ученици на въпроса, научили ли са си думите, отговарят смело с да, след проверката и въпроса, а как ги научи, става ясно, че или изобщо не са седнали, да ги прочетат или нещо с родителите са се опитвали, но неясно как. Затова не е нужно да помагате на децата си. Вие не можете да научите непознатите думи, вместо тях. Това, което можете, да направите, е да ги подтикнете и мотивирате, да учат самостоятелно. Нещо, което се отнася въобще за ученето. Но по тази болна тема ще пиша отделно.

1. Сядам и уча: Тоест чета и повтарям! (Без тази стъпка, надали е възможно, нещо да се научи)

  • Първия ден уча думите и в идеалния случай ги препрочитам още веднъж вечер, преди лягане.
  • След един ден повтарям научените думи. Ако не направя това, като един средно статистически учащ се, бих забравил около 30-50% от тях.
  • След това трябва да преговорим думите след три дни, една седмица, три седмици и един месец. Така показваме на мозъка си, че тази информация е важна за нас и трябва да отиде в дългосрочната памет.

2. Използвай научените думи!

  • Ако междувременно използвам научените думи, то повторенията ще стават съвсем бързо и неусетно. Разбира се, за тази цел в курсовете по чуждни езици според модерните методолгии по чуждоезиково обучение се използват именно думите, които сега учим, многократно в различни упражнения, в различни контексти, дават се упражнения с тях за домашна. И тук много често срещам две основни грешки: Едната е, че в упражненията не е включена съответната лексика и просто няма, как да е завъртят и повтарят новите думи. А другата много основна е, че учениците първо започват д си пишат домашните, без да са си научили думите. При което следват два сценария: или упражнението се прави чисто механично, по примера, без изобщо да се разбере смисъла на написаното, или се започва едно ровене по речници и отново се стига до демотивация. А ефектът от повтарянето не може да бъде постигнат. Затова винаги съветвам учащите се, първо да си научат думите и чак след това, да пристъпят към писането на домашната.

3. Превърни ученето на думите и изобщо чуждия език в част от твоето ежедневие.

Вече говорихме за това, как да използваш онлайн ресурси, за да включиш обучението ти по немски език в ежедневието си. Дали ще гледаш филми на английски или немски език, или ще слушаш музика, ще пееш немски песни или ще следиш новините в пресата, всичко това ще ти даде невероятни възможности, да упражняваш и натрупваш речниковия си запас.

Впрочем, за начинаещи са особено полезни филмите с надписи, както и адаптираните книги за съответните нива, според Европейската езикова рамка. Няма дори да забележите, колко бързо ще затвърдите и разширите речника си.

4. Да учите от тетрадка речник, като закривате едната страна и се изпитвате сами или помолите, някой друг да ви изпита.

Този метод, макар че се счита вече за по-остарял и не дотам ефективен, въпреки всичко може да ви е доста от полза, ако, както вече казах в началото, го използвате правилно. Като дългогодишен преподавател съм абсолютно за тетрадка речник. Разбира се тук е въпросът, какво се случва с нея. Ако нанесем в нея думите само от първия урок и после я захвърлим някъде, със сигурност няма да ни е от полза. Но в крайна сметка и тя също би могла да се използва подобно на кутията с картончетата и да ни служи вярно за преговор и повтаряне на старите думи, и за учене на новите. Освен това тя не изисква толкова времеви ресурс, както картончетата, компактна е и може да я вземате навсякъде със себе си, да се тествате в автобуса, колата, на път за училище или работа.

N.B. По отношение на картончетата, ако не използвате готова за целта картотека, вече се продават доста такива, бих ви съветвала, да не прекалявате с нейното оформление. Какво имам предвид: някои хора прекарват часове наред в това да направят перфектната кутия с най-интересните картончета с разноцветни моливи и т.н. И когато дойде моментът да се заловят с ученето, вече са толкова изтощени от цялото това ръкоделие, или просто свободното време им е изтекло буквално през пръстите, че ученето пак бива отложено.

Така че имайте едно на ум, че няма универсални техники, както няма и универсални хора и изберете това, което на Вас ще Ви върши работа.

Същото предупреждение отправям и към онези, които обичат да се обграждат с всебъзможни речници, граматики и помагала. Ровят с часове в тях, записват за една дума абсолютно всички значения и после просто се загубват в целия този лабиринт и резултатите са просто незадоволителни, като се има предвид вложените ресурси.

Затова и при ученето на думи важи максимата, че по-малкото, е често повече. Ученето на първо място трябва да е ефективно! 

Какво да направя, ако някоя дума изобщо не иска да ми влезе в главата?!

Не сте единственият! Често някои думи просто ни се изплъзват. Знаем, че сме ги учили, дори помним в кой урок, на коя страница са били, но просто не ги помним.

Разбира се и за това си има начин.

1. Запомнете образа!

Особено при децата тази техника е много успешна и най-малките при нас си бяха направили цели картинни речници. Първоначално е добре да се нарисува дадената дума, след време вече ще е достатъчно само да си я представим пред очите, за да я запомним. Както знаем има различни видове памет: слухова, визуална, тактилна и т.н. и ние би трябвало да се възползваме от всички и да открием, коя работи най-добре при нас.

2. Сложете си я пред очите!

Няма  нещо, което да не може да бъде запомнено. Всичко е въпрос на повторение. Ако трябва си напишете дадените думи на листчета, още по-добре и с картинка и си ги лепнете някъде, където ще са ви пред погледа през целия ден, може и в тоалетната или на огледалото. Важното е, няколко пъти на ден, да минавате от там, да ги виждате и повтаряте.

3. Съчинете си някоя история за дадената дума.

Колкото по-странна и изчанчена, толкова по-сигурно е, че ще я запомните. Немците му казват на това Eselsbrücke или магарешки мост. Постройте си и вие мостче към трудната дума. На пр. как запомних като ученичка думата на немски език plötzlich, звучи ми като пльок и айде…, а означава внезапно.

Всеки сам трябва да измисли своите магарешки мостчета, защото и той трябва да си спомни за тях, когато е нужно, а не да мисли: „Ох, имаше за това едно Eselsbrücke, ама как беше.“

4. В някои езици като английския е по-трудно самото изписване на думата и доста хора имат трудности със запомнянето именно на записа.

Нищо не ви пречи в началото да произнасяте думата, така както се пише, докато я запомните, после вече ще си я прозинасяте правилно.

Със сигурност ученето на думи е една от най-трудната и може би най-неблагодарната, неприятната част от изучаването на чужд език. Но и тук, ако внесете елемент на забавление или състезание, ще минавате доста по-леко през този етап, без който няма как да усвоите чуждите думи.

Представете си само, Гьоте е боравил с 90 000 -100 000 думи, а за да говорите що годе свободно на даден език са ви нужни от 3000 до 5000 думи.

За какво говорим изобщо?!

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *