Как да помогнете на децата си в ученето на немски език?

Няма прекалено ранна възраст в изучаването на чужд език, особено на немски език. Колкото по-от рано се започне с чуждоезиковото обучение, толкова по-лесно ще бъде после за децата да продължат по-осъзнато да се занимават с чуждия език.

В нашите групи по немски език стартираме обучението от най-ранна детска възраст, от 3 год.,

(Като сме имали и двегодишни деца. Развитието на всяко дете е строго индивидуално.)

Немски език за деца
Групите ни за деца по немски език са едни от най-обичаните.
Немски за мъници
Учим немски език с радост и игри

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Винаги сме супер приятно изненадани, когато децата, казвайки на родителите си, че само са си играли и забавлявали, изведнъж след това започват да назовават неща на немски език, да пеят песничка на немски или да рецитират поредното немско детско стихче.

В нашата работа безценни помощници са ни родителите, защото ако не се повтаря ежедневно и в къщи наученото от децата при нас в езиковия център, то резултатите няма да са толкова впечетляващи, както реално са.

Ранното чуждоезиково обучение се ориентира изцяло към етапа на развитие у децата, към техните умения, предпочитания и харесвания. Всички знаем, колко е важно децата да владеят чужди езици както за цялостното му развитие, така и за бъдещата му професионална реализация. Но най-важна тук  е медтодиката на обучение, защото в противен случай на детето бързо ще му омръзне, а в още по-лошия случай ще развие антипатия към езика като цяло.

Най-важното е детето да се чувства добре в обстановката, да му е спокойно, уютно, за да може да се отпусне и свободно да участва в заниманията.

Как родителите да поощряват и подпомагат развитието на детето си по пътя на изучаване на чужд език?

  1. Интересувайте се живо и истински от това, какво детето Ви е научило или какво е изучавано по време на курса. Винаги започвайте първо с похвалите!
  2. Нека детето Ви знае, защо е добре да се учи чужд език или точно немски език. Дайте му примери на пзонати, които говорят езика.
  3. Давайте на детето си стимули, които да правят изучаването на немски език желано и привлекателно. Купете му книжки на немски език, или гледайте някое филмче на немски. Така се създава чувство на близост с езика.
  4. Не превръщайте ученето с мама и тати в час по немски! Нека то се случва между другото, на вън, когато сте на разходка или когато пътувате в колата, когато сте на детската площадка. Без да се превръща в задължение или досада. Децата нямат нужда да усвояват граматически правила на немски език, те учат най-добре, докато играят и създават социални контакти.

В помощ на родителите, които редовно ни питат, как да помогнат на децата си, по-лесно да учат езика, какви са темите, думичките, лексиката, която вземаме, ние всеки месец в един мейл ги информираме за взетата лексика, песнички, стихчета и с много идеи, как и те вкъщи могат да играят с децата си и същевременно да упражняват наученото.

Поради големия интерес към подобни материали, решихме да ги предоставяме и на вас на интернет страницата ни.

Започваме с първата тема, като разбира се постоянно редовно ще обогатяваме материалите.

I. Как да поздравим на немски език?

  • как се поздравява на немски езикGuten Morgen
  • Guten Tag
  • Guten Abend
  • Gute Nacht
  • Tschüs
  • Auf Wiedersehen

 

 

 

 

 

Едни от първите неща, които учим с децата, са разбира се поздравите на немски език. Тук на помощ ни идват много игри, рисунки, рими и песнички, които се запомнят лесно от децата.

Примерна игра:

Когато кажем Hallo,  те се поздравяват едно друго, на Guten Morgen се протягат, сякаш стават от сън, през деня Guten Tag слънцето е високо горе, а при Gute Nacht е изгряла месечината и вече се прозяваме и си лягаме.

Доказано е, че ученето чрез движения е много по-ефективно, отколкото самото повтаряне. Защото нашето тяло има несъзнавана форма на памет, която в случая може много да ни е от полза. (Когато питам децата как е подавам на немски език, много често някои не могат да отговорят веднга, но щом видят подаващата ръка, веднага изстрелват думата за секунди.)

А и разбира се не можем да искаме от едни деца, да стоят мирно на столче цял час! За да имаме успех в ученето с деца първо трябва да фокусираме и задържим вниманието им и после едва да мислим за всичко останало.

Тук имате различни варианти да изпробвате с децата, дали ще показват с движения поздравите или ще ги нарисуват на картинка, или при показана картинка вече те ще ги възпроизведат. За целта използваме и флаш карти с характерни за поздравите картинки, за да познаят, кой поздрав да използват.

Хубаво е да е разнообразно, за да ни е на всички забавно. И разбира се ученето става първо от немски към български (тоест като чуят на немски, да го разберат) и постепенно се минава и от български на немски.

Тук песничките: Guten Tag, Guten Tag  Hallo, Guten Tag и Hallo, hallo,..  са много добри помощници. Не се тревожете, ако детето не запомня цялата песен или не знае всички думи от песничката. Целата все пак за сега са ни поздравите и полека ще вървим напред.

Ето и едно интересно упражнение с картинки: Как се поздравява на немски език?

Поздрави на немски език
Как се поздравява на немски език

А в следващата публикация ще се научим да броим на немски език. Ето Ви една идея в аванс.

Ще се радваме и Вие да споделите идеи или да ни разкажете, как са се приели идеите ни от Вашите деца.

А ако искате да се забавлявате заедно с нашите деца в някоя от групите ни по немски език за деца, заповядайте при нас. С радост Ви очакваме.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *