Курс по немски език за начинаещи

Грешки при учене на чужд език

   

 Ако ви кажат да назовете няколко грешки, които изучаващите чужд език допускат, какво бихте отговорили? Лошо произношение? Бъркане на граматиката? Това са обичайни грешки и всеки ги допуска, когато учи чужд език.Това не са онези „грешки“, които утежняват процеса, даже напротив – те са естествена част от целия процес на усвояване на езика и допускането им е неизбежно и едновременно с това полезно. Има обаче грешки, които затрудняват усвояването както на граматика, така и на лексиката. Добре е да се спомене, че макар те да забавят процеса на учене, не са непреодолими и с постоянство и воля биха могли да бъдат напълно зачеркнати.

   Основната и може би най-трудно преодолима грешка, която всички допускаме при изучаването на език е това, че се страхуваме да говорим. Прескачането на езиковата бариера е едно от най-трудните неща за всеки един курсист. Страхът от това, че няма да ни разберат; от това, че всяка една грешка, която допуснем, ще направи впечатление на събеседника ни и ще станем обект на подигравка. Нито едно от тези неща не е вярно.

 За да започнете да се отпускате при разговор и да ползвате езика, който изучавате, в началото е добра идея да общувате с хора, с които сте на едно езиково ниво. По този начин няма да чувствате притеснение, защото вероятността и другите участници в разговора да допуснат грешки е еднаква с Вашата.

  Друга не по-малко съществена грешка е именно допускането на грешки. Когато хората изучават езици смятат, че допускането на грешки е недопустимо и правят всичко възможно да ги избягват. Изразът „Човек се учи от грешките си“ е изключително удачен в този случай. Много по-лесно е да запомним дадено нещо след като го сбъркаме един, два или повече пъти.

 Като говорим за грешки е моментът да споменем, че всеки един език е изграден от два основни компонента – лексика и граматика. За да ги използваме правилно, трябва да се обръща еднакво внимание и на двате. Вглабяването само в граматиката  може да бъде пагубно в дългосрочен план, тъй като в определен момент, с напредването на нивата тя става по-трудна и появата дори на един случай, в който изпитаме затруднение може да ни откаже от изучаването на езика. За да се избегне това, е добре да изучавате всичко свързано с езика- граматика, лексика дори култура. По този начин ученето ще бъде приятно и ще се чувствате мотивирани да продължите.

   Един от най-често задаваните въпроси е как да учим нови думи. Основната грешка, допускана тук е ученето на думи наизуст без контекст. Това е много изморяващо, често пъти скучно и безрезултатно. Правейки това, ние научаваме значението на дадени думи, но не и как да ги използваме, така всички положени усилия се обезмислят. Има много методи и техники, спомагащи научаването на нови думи и изрази, но безспорно четенето, групирането на думи в семантични полета и примерни изречения са доказано най-ефективните. Друг грешен подход е ученето на думи, които няма да ни бъдат полезни, особено, ако сме в начален етап на обучението си . Обогатяването както на граматическите знания, така и на речника трябва да се случва постепенно и да бъде практически насочено за съответното езиково ниво и индивидуалните нужди на учащия се.

  Изучаването на нов, чужд език е дълъг и сложен процес. Изисква време, средства, много усилия и не на последно място желание и мотивация. Последните две са решаващи за успеваемостта на изучаване. Ако постоянно се насилвате да учите, без никакво желание, то лошите резултати няма да закъснеят. Усетите ли, че този момент наближава си спомнете на първо място защо сте започнали да изучавате този език. Причините за Вашата мотивация могат да бъдат много – искате да живеете или учите в страната, в която се говори съответния език; обичате да пътувате и знаете, че този език ще Ви помогне на местата, които искате да посетите; трябва Ви за Вашата професия. Която и от изброените причини да е водещият фактор за Вашето решение, помнете, че всеки език е богатство и винаги би Ви бил полезен, както в личен, така и в  професионален план.

    Както споменахме по-горе, научаването на чужд език изисква немалко време. През дългия път, който всеки от нас извървява, изучавайки чужд език среща много трудности и това е неизбежно. Важното, обаче е да не позволим това да ни откаже от ученето. Вместо това можем да си вземем почивка от езика, за да може умът ни да се освободи от напрежението, което той ни е донесъл. Добро решение в такъв момент на пренатовареност е да си измислим стратегия на учене, която не включва само метода, но и продължителността. Ако например учим веднъж в седмицата, по три или четири часа, без да докоснем учебника през останалите дни от седмицата, е напълно нормално да срещаме трудности и да губим желание. Вместо това, тези три или четири часа е добре да бъдат разпределени в повече дни от седмицата, например- два пъти по два часа. Ключов фактор е времето, което отделяме за учене сами, не на уроците, които посещаваме. Десет минути на ден, прекарани в преговор на думи или някое граматично правило, преглед на материала, взет през последния урок неуспоримо допринасят за добри резултати.

  Който и език да изберете да изучавате, правете го с желание.

                                    „Всеки език е богатство“ !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *