Чести грешки при изучаването на чужд език

Решението ни да започнем изучаването на чужд език може да бъде провокирано от различни причини- работа, образование в чужбина, комуникация с колеги от различни държави, или от желанието ни да пътуваме по света без да се чувстваме безпомощни, поради факта, че не знаем чужд език. Няма нищо по-добро от това, човек да иска да инвестира в себе си и в своите възможности. В днешно време съществуват безброй езикови школи и училища, както и частни учители. Трябва да се има предвид обаче, че много преподаватели използват неефективна или тотално грешна методика на обучение. В тази статия ще се фокусираме върху някои от тях, така че, ако забележите, че преподавателят настоява да ги спазвате, то нашият съвет е да потърсите друг обучаващ.

 Ученето на граматически правила.

Безспорно граматиката и лексиката са основата на един език, но наблягането само на този компонент би било добра идея, когато обучаващият се е с високо ниво на владеене на езика, но за един начинаещ със сигурност няма да е полезно, защото по този начин той/тя няма да успее да общува на изучавания език.

В начален етап на обучение е редно да се набляга на изрази и фиксирани фрази, които не изискват правила, а научаване чрез практика, за предпочитане под формата на диалози. Ще Ви дадем и един нагледен пример, за това колко ненужна е граматиката в самото начало.

Американската агенция за гранична защита решава да пренебрегне граматически базирания подход в обучението на своите служители по испански език. Фокусът се насочва към лексика, която е нужна на митническите и гранични агенти за изпълнение на тяхната работа, например общуване с имигранти и запознаването им с техните законови права. Всички тези неща се извършват с помощта на прости думи и изрази, без да се налага употребата на някое сложно глаголно време. Обучението се е провело изцяло под формата на гледане на видеа и ролеви упражнения.

Друг пример: започваме да учим граматика на майчиния си език, след като вече сме придобили дар слово, нали?

Четенето на класическа литература.

Четенето като цяло е страхотен начин да обогатите речника си, но четенето на класическа литература конкретно може да бъде по-скоро „вредно“ отколкото полезно за хора в начален етап на обучението си по чужд език. Езикът, използван в тези произведения е остарял, както граматически така и лексикално. Буквално може да срещнете дума, която не фигурира в речника Ви вкъщи или където и да било. Това от своя страна не само прави четенето трудно, но и отчайващо.

Говорейки за наизустяването на граматически правила ще прибавим и ученето на безкрайно дълги списъци с думи.

Но защо? Вече има толкова много безплатни мобилни приложения, с които можем да учим нови думи лесно и приятно. Едно такова приложение е Duolingo. Експерти дори твърдят, че ползването на приложението за около 35 часа (не наведнъж, разбира се) се равнява на тримесечно езиково обучение.

Всеки преподавател има свой подход и метод на преподаване. Някои са, така да ги наречем, традиционалисти и се оповават на остаряла методика, но пък има и курсисти, които желаят да им бъде преподавано със стари методи и не могат/искат да ползват съвременна и модерна методика. Важно е учителят да намери точните средства и похвати, с които да е сигурен, че ученикът ще усвои преподаденото.

И все пак не можем да хвърляме вината за ненаученото изцяло върху учителя. Обучението, както знаем е двустранен процес и изисква активно участие и от двете страни. Какво означава това? Хората често си мислят, че посещавайки уроци или курс два пъти седмично, техният „ангажимент“ е отхвърлен. Както вече написахме – двустранен процес. Това значи, че учителят върши своята работа в часа, а вкъщи обучаващият се полага усилия, пишейки домашни, четейки текстове, препрочитайки последния взет урок, както и ползвайки различни материали за упражнение.

В желанието си да научат чужд език на високи ниво, все по-често хората вярват на нереалистични резултати. Навсякъде виждаме реклами от рода на „Научете перфектно английски, немски, френски и т.н. само за 6 месеца!“ , или пък „Проговорете чужд език за 2 седмици благодарение на иновативната ни методика на преподаване!“.

E, това за съжаление няма как да се случи. Владеенето на език перфектно отнема много време. Шест месеца са крайно недостатъчни. Да, възможно е да достигнете средно ниво на владеене писмено и говоримо, но далеч не високо.

Като обобщение можем да кажем, че научаването на чужд език отнема немалко време, коства много усилия, но не е невъзможно! Намерете нужната мотивация да започнете да учите, отделете време за това и полагайте усилия.

Накрая ще разберете, че всичко си е струвало.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *