Аргументиране на немски език

Аргументиране на немски език

Понеже в последно време подготвяме доста ученици, а и възрастни за изпитите по немски език: TestDaF, DSH, TELC, наблюдаваме при повечето от тях трудности с формулиране на аргументи на немски език. А това е един от важните елементи в изпита TestDaF, както в частта Schriftlicher Ausdruck, така и в устната част на изпита. Същото се отнася и за изпита DSH, в писмената му част.

Защо това е така? Тези изпити са конципирани като изпити, които определят нивото на немски език за допускане до следване в Германия. А умението за аргументиране или по-точно аргументирано изложение на дадено мнение или становище се счита за ключово в немските университетски среди. Тоест всеки, който желае да следва в Германия, независимо каква специалност, се предполага, че трябва да може да изложи своето виждане по дадена тема, и то издържано с аргументи.

Това разбира се упражняваме и ние с нашите ученици и курсисти в езиков център Deutsch korrekt и отделяме наистина специално внимание на това умение, защото то не е просто заучаване на готови фрази, изрази, изречения, както често виждамe при нашите ученици.

Много често те идват при нас и са заучили наизуст дадени изрази, било под нечие чуждо давление, било от липса на опит, за съжаление много често и погрешно. Но те не могат да боравят адекватно с тези изрази, не ги употребяват на подходящото място, не разбират дори напълно смисъла им, а и тяхната специфика.

Затова моят първи съвет към тях е, да забарвят всички тези готови чужди фрази и да се опитат, да изразят своите мисли, аргументи, идеи със свои думи. Това е нашата отправна точка. И тогава вече наистина имаме материал, върху който можем да работим. Тогава и нашите ученици с изненада установяват, коло добре всъщност могат да се изразят сами. Но по-лесното винаги е, да вземем на готово това, което ни е дала учителката или сме намерили от тук и от там, без дори да го проверим.

Не избирайте лесния път! Той винаги е и по-подвеждащ!

Но как да се научим тогава? Сигурно много от вас си задавате този въпрос.

Затова реших да споделя с вас тук един списък от теми, по които вие може да си обмислите аргументи за и против. Разбира се това са теми, които в този си вид или в подобен могат да се срещнат на един от горе посочените изпити.

Когато разглеждате темите е важно, да се ограничите във времето. Тоест наистина в рамките на 2-3 мин. да обмислите и запишете по мин. 2 аргумента за и 2 против.

Повече време не би следвало да отделяте на тема, защото и на самия изпит ще сте с ограничено време, а и под стрес. Направо най-добре си настройте хронометъра. Освен това е доказано, че при ограничено време човек е способен, да произведе повече като идеи или решения, отколкото, ако има неограничено такова.

Ако не разбирате дадена тема, просто първо я подминете. Естествено после е добре, да я разгледате по-обстойно, защото на изпита не бива да ви се случва. В следващи наши статии ще ви дадем и нужния инструментариум от лексика, но първо е важно, да опитате сами.

 

1. Pro und Contra: „Sind Frauen die besseren Führungskräfte?“

Тази статия в немския вестник Die Zeit ще ви даде със сигурност множество идеи за аргументи и в двете посоки.

2. Pro und Contra: “Abschaffung von Bargeld”

Какви биха могли да бъдат ползите и вредите от премахването на парите в брой /кеш/, можете да разгледате тук.

3.Pro und Contra: “Schulunterricht zu Hause (Homeschooling)”

Със сигурност сега е най-подходящият момент да дискутирате тази тема. В момента всички ученици, а и учители и родители изпитват на гърба си, както плюсовете, така и минусите от домашното обучение. Макар че в темата не се разглежда онлайн обучението, а само домашно такова, но паралели със сигурност няма да липсват.

Ето и някои насоки от преди времето на пандемията и дистанционното обучението. Сега може би аргументите ще се променят.

4. Pro und Contra: „Lieber ein Fach mit guten Karrierechancen studieren oder den eigenen Interessen folgen?“

Една много важна тема, не само за изпита, а и заради вас самите. На много от вас им предстои именно това важно решение в живота, избора на специалност в университета, а с това и донякъде на бъдеща професия. Разглеждането на плюсовете и минусите може да ви помогне и на вас, да направите най-добрия избор.

И моят апел към всички ученици, поставени пред тази дилема:

“Знайте, че няма правилно решение, има най-доброто решение за вас към този момент. И изборът макар и важен, не е чак съдбоносен за вас. Тепърва в живота ще ви предстои да правите още стотици избори. Затова не е толкова важно, какъв е бил изборът ви, а как сте го направили: осъзнато, аргументирано и отговорно или под нечие давление, или просто нещо там, защото трябва да изберете.”

Важното е да стоите зад решението си! И да осъзнавате и приемате всички последици, прозитичащи от него.

5. Pro und Contra – „Erleichterte Zuwanderung für Fachkräfte“

Също тема, която вълнува доста специалисти в България, които желаят да работят и живеят в Германия.

Хубаво е разбира се, да я погледнете и през погледа на немците. Затова може да ви помогне следната статия.

подготовка за изпита по немски език TestDaF

 Това са само една малак част от теми, с които можете да започнете, да се упражнявате. Разбира се ние ще ги надграждаме и допълваме, като се опитаме да ви бъдем максимално полезни в подготовката ви за изпитите по немски език TestDaF или DSH. 

И понеже много от вас все още се колебаят и обмислят, кой от двата изпита да предпочетат, в следващата ни статия ще разгледаме подробно и този казус, като анализираме по-подробно всеки от тях.

За всички, които се колебаят в справянето си с тази задача или имат нужда от коректив и проверка, ние с радост бихме проверили вашите работи, а до 19.04.2020 и напълно безплатно. Можете да ни ги изпратите на мейл или скайп.

Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *