fbpx
0878229244
ул. Солун 45, София кв. Борово

Най-добрите немски филми

Както често сме казвали ученето на чужди езици и особено на немски език не е спринт, а маратон на дълго рaзстояние. И през този дълъг обучителен процес човек среща най-различни трудности, но най-основната е издръжливостта. Тоест търпението и упоритостта, всеки ден по малко да трупате нови знания. Повечето от вас със сигурност имат горчивия опит да се захванат с ученето на даден чужд език, но не след дълго време, улисани в други работни и ежедневни задачи, да се отказват и така доста пъти. Затова още в началото на ученето на чужд език съветвам нашите курсисти да се настроят за по-продължителни занимания с езика и колкото е възможно да включат ученето на немски на пример в ежедневието си. Когато това се превърне в рутина и част от деня им, те няма да го възприемат като тежест или допълнителна задача, а ще могат да се насладят и на забавните страни на изучаването на даден чужд език. А без тях мотивацията е почти невъзможна.

Затова съм Ви подбрала три сайта с интересно и достъпно съдържание на немски език, което да можете да интегрирате в ежедневието си и ученето на немски език с тези неконвенционални методи да е неусетно, но за сметка на това много ефективно.

И трите интернет страници са професионално направени, в елегантен стил и разбира се безплатни.

Новини на немски език, и то на не толкова сложен немски език.

Deutsche Welle е професионално радио в Германия, сигурно няма някой, който да не е чувал за него. Но по-важното е, че то има един Podcast за учене на немски език: Top-Thema mit Vokabeln. Ще имате възможността да чуете актуални новини от Германия на по-лесен немски език. Към всеки урок има аудио файл, текста за четене и упражнения.

новини на немски език
Онлайн ресурси по немски език, подкаст на Deutsche Welle

Плюсове

 • Информираш се за актуални събития в Германия
 • Слушаш и учиш една много професионална и формална реч
 • Упражняваш едновременно и трите канала за учене на чужд език: слушане, четене и граматика
 • Има отговори за всички упражнения

Минуси

 • Нивото е сравнително високо (B1)
 • Темите може да не са интересни за всички

 

2. Учене на немски език чрез инстаграм.

В последно време всички се любуваме на снимки в инстаграм и колкото и често да се ядосваме на селфита и безсмислени постове там, той се наложи сред социалните мрежи. А се оказва, че може и да е полезен.

Така например профилът quikkgerman публикува всеки ден по една снимка, придружена с едно изречение на немски език: може да е интересен израз, въпрос или шега, нещо от ежедневието ни, придружено със снимка или кратко видео.  Както знаем много от нас учат повече визуално и така поднесено изречението на немски език по-лесно може да се запечата в съзнанието ни. Освен това в коментар е обяснена граматиката и защо, изречението се образува по този начин. Обяснението е на английски език, но за тези от вас, които ползват този чужд език, ще е от полза.

уча немски в инстаграм
Как да уча немски език в инстаграм?

 

Плюсове:

 • Учиш неща от живия живот
 • Всичко се случва бавно и полека, но постоянно, каквато е и целта
 • Използваш и визуалния канал за възприемане, което е както полезно, така и забавно

Минуси:

 • Може би за някои прекалено бавно

 

3. Немска музика – колко по-лесно се помнят песни на изуст.

И макар че немската поп музика не се слави с такава популярност, все пак ако се разровите можете да попаднете и на страхотни находки.

На сайта Sing Deutsch  можете да намерите много немски песни. Изборът е богат и разнообразен. И към всяка песен има видео и текста на песента, често и на английски език. А за любителите на граматиката и доста граматически обяснения и табели. Нещо което аз лично бих изключила при ученето на песни. Просто се наслаждавайте на музиката и от само себе си ще запомните доста от фразите в песента, ако не и цялата.

Песни на немски език
Как да уча немски език, слушайки немска музика?

Плюсове:

 • Може да учиш немски език, докато вършиш доста други неща, като да шофираш или готвиш
 • Може да научиш и текста на песента и да си припяваш
 • Ще преоткриеш немската музика

Минуси:

 • Малко по-сложен поетичен език, далеч от разговорната реч

В заключение ще кажем, разбира се, че всеки човек е различен. Трябва сами да се запитате: Колко свободно време имам? Защо желаете да учите немски език и имате ли конкретна цел?

 1. Имаш много време и би искал да следваш или работиш в Германия: тогава Podcast Deutsche Welle би бил идеален за теб.
 2. Имаш малко време и учиш немски език само за удоволствие: Тогава със сигурност снимките в инстаграм или музикалния блог ще ти харесат.
 3. Разбира се най-добре би било комбинация и от трите варианти: Гледай всеки ден в инстаграм и учи по едно ново изречение. Слушай немска музика в кухнята или в колата. И 1-2 пъти на седмица намирай време за новините на немски език.

Ако имате нужда от разговорна практика по немски език, чрез която да упражнявате на практика наученото от курс или от вкъщи или се притеснявате да говорите на немски език и търсите начин да преодолеете говорната бариера, заповядайте в нашия НЕМСКИ РАЗГОВОРЕН КЛУБ, в който всяка седмица се събираме приятели на немския език и обсъждаме различни интересни теми, предложени от нас самите, на чаша чай, кафе или по бира и се наслаждаваме на това, как все по-свободно и добре говорим немски език.

Ако следите публикациите ни в блога, ще получавате редовно интересни идеи, съвети, информация от света на чуждоезиковото обучение. Ще се радваме да споделите и своя опит в коментар.