fbpx
0878229244
ул. Солун 45, София кв. Борово

10 те най-хубави немски филма, които непременно трябва да гледате, ако учите немски език

Едно от най-хубавите неща, които човек може да прави, когато говори някой чужд език е да гледа съответно филми или да чете книги в оригинал. Усещането със сигурност е различно, както поради факта, че или не трябва да четеш досадните надписи или да се ядосваш на не дотам добрия дублаж, но удоволствието идва и от това, че ти просто владееш този чужд език на ниво, че да си гледаш тези филми без нужда от превод.

Сигурно много от Вас сега биха въздъхнали от нетърпение, кога ли и аз ще говоря толкова добре немски език, че да гледам свободно филми в оригинал? Ами няма нужда да чакате, да станете перфектни и да говорите немски език свободно. Използвайте и гледанет на филми за трамплин в обучението ви по немски език и то ще ви изтреля доста на високо в уменията ви да слушате и да разбирате, а в последствие и да говорите гладко.

Още сега чувам възклицанията от “Ама и как, аз не разбирам нищо, като гледам немска телевизия примерно. И какъв е смисълът тогава изобщо да гледам немски филми, освен да се наслаждавам на хубави гледки може би? И най-вече да се фрустрирам допълнително, че след толкова време сериозно учене от моя страна, посещаване на курсове, уроци, писане на домашни, пак не успявам да хвана и едно изречение.”

На всички вас бих припомила, че сте на маратон и се изисква търпение и упоритост и че само най-упоритите ще достигнат финала. Тоест тези, които гледат един немски филм не един път и да се откажат веднага, защото уж по тяхно мнение нищо не са разбрали, а си го пускат и втори и трети път, а после и на паузи с лист в ръка, докато изведнъж не усетят, как са изгледали и разбрали цял филм на немски език.

Разбира се въпросът с немските филми е доста усложнен и от факта, че по-лесно и по-приятно е да гледаме кино на английски, където всичко е толкова ясно и простичко и от първо гледане се разбира. А и кой в днешно време гледа немски филми, и то нещо различно от Роземунде Пилхнер…?

Погрешно разпространеното схващане, че немското кино е скучно или прекалено тежко и трудно смилаемо за нашите представи ви лишава от възможността да се насладите на доста филми, които са печелили и много награди и са наистина стойностно кино. Сами ще се убедите, че немските филми, са и смешни, и забавни, и сериозни, и дълбоки, а понякога революционни.

И понеже изборът е доста труден, понеже е не толкова познато в България, ние бихме искали да ви улесним и сме приготвили един списък с 10 немски филма, които според нас е добре да гледа всеки, който изучава немски език.

Но, моля, гледайте ги за развлечение и удоволствие!

1. Bang Boom Bang – Ein todsicheres Ding“

Култова комедия с Дийтер Кребс в неговата най-добра актьорска форма.

2. „Was nicht passt, wird passend gemacht“

След този филм, може би ще разберете и израза от заглавието. Смехът е гарантиран.

3. „Gegen die Wand“

Драмата на немско-турският режисьор Фатих Акин обра преди години множество награди на филмовия фестивал в Берлин.

4. „Das Experiment“

е много награждаван психотрилър на Оливър Хиршбийгел, в който се представя един симулиран затвор, при който експериментът излиза от контрол.

5. “Der Untergang“

Още веднъж Оливър Хиршбийгел за всички, които се интересуват от историята. Филмът разказва за последните дни на Втората Световна Война.

6. „Man spricht deutsh“

проследява баварското семейство Льофлер на почивка в Италия. И без да разбирате баварски, ще се забавлявате от сърце.

7. „Das Leben der anderen“

печели 2007 Оскар, представяйки историята на DDR и най-вече на хората, живеещи там.

8. “Nirgendwo in Afrika”

Отново филм с Оскар и то не случайно. Брилянтно филмиране на автобиографичния роман на Стефан Цвайг.

9.  „Der Totmacher“

Завладяващ трилър, в който можете да се запозанете с един от най-любимите немски актьори, Götz George. 1995 г. немското списание “Spiegel” го определя като актьорски триумф.

10. „Lola rennt“

Няма как да минем и без този култов филм с Франка Потенте. С него според немската преса тя поставя съвсем нови критерии в немското кино преди повече от 20 години.

най-добрите немски филми
Най-добрите немски филми

Това са само една малка част от немските филми, които заслужават нашето внимание, като любители на немската култура.

Винаги и в нашата обучителна практика се стараем да запознаем нашите курсисти не само с немския език, но и с културата, чийто носител е той. Всички знаем, че един език е много повече от съвкупност от лексика и граматически правила, той е носител на емоционалността на една общност, на културата на народите, които общуват на него.

Затова и колкото по-скоро и колкото повече опознавате немската култура и традиции, толкова по-близък, разбираем и скъп ще ви става немският език. Няма вече да се ядосвате на сложните и завъртяни изречения, а ще им се наслаждавате.

Пожелаваме ви приятни моменти с немското кино.

P.S. Разбира се ше се радваме, ако споделите и за други ваши любими немски филми, които ние може би сме пропуснали.

А ако желаете да поговорим за някой немски филм, който сте гледали наскоро или защо не, да гледаме заедно някой от тези филми, заповядайте в нашия разговорен немски клуб, където се събираме всяка седмица на раздумка и си развързваме езиците на несмки език.